BLOG HAS BEEN MOVED TO HERE!

Thursday, April 28, 2005

LAKA2

Pēc šāda sākuma var runāk arī par nopietnākām lietām.
LAKA ir tāda, kādu mēs to gribam, un katram, kas redz to, ka LAKA strādā šķībi vai nestrādā vispār, ir jāsaprot - viņām ir divas izvēles iespējas:
1. sākt pasaules dalīšanu ('mēs' <=> 'jūs', 'BSDšņiķi' <=> 'Linuxouidi', 'Gentušņiki' <=> '.deb'ņiķi', ...) un cēli runāt par to, cik ļoti nepareizi 'jūs' visu darat
2. apvienoties un darboties kopā.

LAKA ir tikai fokālais punkts, centrs, bāze, karkass. Tāds pamatpunkts ir nepieciešams jebkādai kollaboratīva darba veikšanai, taču izveidojot LAKA nevar cerēt, ka viss ir ok un nu tagad brīvā programmatūra sāks augt griezdamies. LAKA ir tikai instruments ar kuru var sākt šo darbu darīt.
Kas to darīs? Tāpat kā jebkurā brīvajā projektā, to var darīt tikai tie, kam tas ir vajadzīgs. Lai saprastu šo vienkāršo faktu man pagāja diezgan ilgs laiks. Tagad ir laiks saprast, ko tas nozīmē.

Kas pašlaik visvairāk darbojas LAKAā? Studenti un sistēmu administrātori. Kāpēc viņiem ir izdevīga brīvās programmatūras izplatība? Economies of scale. Jo vairāk cilvēku lietos kādu konkrēto brīvo programmu, jo vairāk to attīstīs, jo labāka tā kļūs, jo mazāk raižu būs katram atsevišķajam lietotājam un sistēmu administrātoram. Savukārt studentiem tas palīdzēs palielinot viņu brīvās programmatūras zināšanu vērtību tirgū.
Vai ar tādu motivāciju bāzi var izveidot biedrību? - Jā.
Vai ar tādu motivāciju bāzi var uztaisīt pāris installfestus? - Jā.
Vai ar tādu motivāciju bāzi var uztaisīt pāris skaļus, bet tehniskus pasākumus? - Jā.

Vai ar tādu motivāciju bāzi var izmainīt valsts politiku? - Nē.
Vai ar tādu motivāciju bāzi var taisīt konferences 150-200 uzņēmumu direktoriem? - Nē.
Vai ar tādu motivāciju bāzi var braukāt pa Latviju rīkojot seminārus, info dienas, apmācību kursus? - Nē.
Vai ar tādu motivāciju bāzi var izveidot jaunu tigrus nišu un piesaistīt tajai pāris miljonu latu investīcijās? - Nē.

Reāli skatoties, mēs ļoti mierīgi varam veidot un uzturēt 'LAKA priekš spečukiem': daudzmaz apvienot visus BeOS, BSD, HURD, Linux (alfabētiskā kārtībā :)) specialistus, rīkot pasakumus priekš šiem specialistiem un tiem, kas gribētu par tādiem kļūt, brīvā laikā tulkot visu pēc kārtas, atbalstīt savējos, kas ir uzņēmušies rakstīt vai uzturēt kādu globālāku projektu. Nostādot attiecīgās prioritātes to nav nemaz tik grūti izdarīt ar salīdzinoši maziem resursiem.

Runājot par to, ko teica broadcast255 - mēs gribam ne tikai izveidot izstrādāju un lietotāju komūnu, bet gribam arī "būt pie šprices" IT sektora pārveidē uz jauno - brīvības ideoloģiju (viņiem to, protams, pasniedzot pavisam citā gaismā), valsts sektora izglītošanā par brīvās programmatūras priekšrocībām, izglītības sistēmas pārvešanā uz atvērtā koda programmatūras mācīšanu (ar tālmācības programmēšanas profilkursu un atvērtajām skolu informācijas sistēmām), valsts reģistru pirmtekstu atvēršanā un apvienošanā, vispārējās sabiedrības izglītošanā, apmācībā un motivācijā. Bet (kā arī broadcast255 pareizi atzīmē) ar mūsu pašreizējiem spēkiem un resursiem tas nav iespējams.

Ir jādomā par to, kam būtu izdevīga šāda LAKAs darbība, tas viņiem jāpaskaidro un jaiesaista šajā darbā. Visacīmredzamākie ieguvēji, protams, ir lielie pasaules IT uzņēmumi, kas labprāt ienāktu jaunajā tirgū ar saviem papildus risinājumiem un aparatūru. Es runāju par tādiem uzņēmumiem kā IBM, Novel, Sun, HP, Oracle un citiem, kas ir jau sevi pasaulē parādījusi kā brīvās programmatūras atbalstītāji.

Tātad ideja ir skaidra - ir japārliecina šie uzņēmumi palīdzēt LAKAi, piemēram, ar aparatūru, algotu cilvēku iesaisti LAKAs darbībā, atbalstu pasākumu organizēšanā, palīdzību (konsultatīvu un partnerisku) jaunu uzņēmumu izveidē un veco uzņēmumu ieiešanā brīvās programmatūras tirgū, specialistu piesaiste (juristi, marketoloģi, finansisti) un tā tālāk.

Ir patiešām interesanti redzēt, ka dažādiem cilvēkiem neatkarīgi parādās ļoti līdzīgas idejas. Divas nedēļas atpakaļ es uzrakstīju šo dokumentu, kur aprakstu ideju par šādu projektu, un arī uzsāku sarunas par tā realizāciju ar IBM un Novel vadību. Kamēr viņi tur savos garajos gaiteņos lasa šo versiju, mēs varētu salikt galvas kopā un izveidot ko vēl labaku.

What do *YOU* think?

5 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Kā Tev liekas, kā var LAKA uztvert nopietni, ja normālas & informatīvas interneta lapas vietā pieejams Wiki ar šādu saturu - http://www.laka.lv/tiki/tiki-index.php?page=Regul%C4%81ro+pas%C4%81kumu+darba+grupa?

Atvainojos, bet ar tādu sviestu (cik noprotu laka.lv ir vienīgā vieta, kur cilvēkam no malas iepazīties ar jūsu asociāciju?) jūs neko nepanāksiet, ja nu vienīgi vēlaties izdzirdēt klusu smīkņāšanu... Paskatījos*, neko nesapratu; nodomāju, ka bērnudārzs uzdarbojas un ātri aizvēru. Ja nespējat atstāt labu iespaidu, nespēsiet neko.

Kā jūs domājat kādu pārliecināt ar vienkārši smieklīgu paštēlu internetā??? Kāpēc nevar pie tā kaut vai piestrādāt iesākumā?

*meklēju pētījuma par tiem atvērtajiem standartiem rezultātus par ko kādu laiciņu atpakaļ delfi.lv bij raksts...

29/4/05 16:36  
Anonymous Anonymous said...

Brīdī, kad saprati, ka nespēj neko izmainīt ar esošajiem līdzekļiem, vajadzēja demisionēt nevis ķerties pie kaut kādas infantilas liveoncd izstrādes.
Būsim godīgi - varbūt kā programmētājs un debian developeris tu esi tik tiešām "cēls", bet priekš vadības nu absolūti neder šīs lietas. Cik zinu, tad pat pašlaik LAKA rindās ir cilvēki, kuri labprāt uzņemtos vadību.. Sliktāk kā ir jau laikam, ka neuztaisīs vairs neviens. Ko teiksi ko?

LAKAi ir vajadzīgs vadītājs, turklāt nevis reliģiska rakstura Ajatolas Homenī tipa, bet tīri pragmatisks. Biznesa cilvēks. Var saukt to, kā grib.
Un vadītāja pienākums ir nevis žēloties, ka nav līdzekļu, bet veikt darbības, lai tie līdzekļi rastos. Meklēt sponsorus/atbalstītājus/whatever. Pieņemt lēmumus par to, kā visefektīvāk izmantot esošos resursus utt. Ja šāda veida darbības nenotiek, tad vadība ir jāmaina.

Proties godu un atkāpies.

30/4/05 16:04  
Anonymous Anonymous said...

> Un vadītāja pienākums ir nevis žēloties,
> ka nav līdzekļu, bet veikt darbības, lai
> tie līdzekļi rastos. Meklēt
> sponsorus/atbalstītājus/whatever.

Un par ko tad ir shis projekts, ja ne par sponsoru piesaisti?

30/4/05 16:21  
Anonymous Anonymous said...

Anonīmajam - kas tad LAKAs rindās ir tie, kas labprāt uzņemtos vadību? Un kur viņi bija kopsapulces laikā?

Skumji, skumji.

5/5/05 10:20  
Anonymous Anonymous said...

Atzīšos, personiski nav sanācis būt nevienā Valdes sēdē, lai gan it kā skaitos LAKA biedrs. Nepazīstu Tevi, Aigar, personīgi - tik vien sanācis, kā reizēm pa e-pastu sarakstīties... Cepuri nost, ka Tu vispār kaut ko dari :))) Zinu no personiskās pieredzes Slackers.lv veidošanā, ka ikviens pacentīsies kaut ko pamuldēt, bet kā kaut kas reāls jāizdara, visi lielie runātāji kaut kur pazūd. Neķer aubē tos muldoņas! Turies! :)

1/7/05 00:23  

Post a Comment

<< Home